Interview B12 tekort met Angelina
Even voorstellen
Angelina is internetondernemer, getrouwd en heeft twee kinderen. Haar hobby’s zijn schrijven, tekenen, schilderen en fotografie. Zij heeft vanaf haar 14e levensjaar al last van vermoeidheidsklachten, maar dacht niet meteen aan iets ernstigs.
De symptomen
Ik ben jaren niet naar een huisarts geweest, omdat ik de vermoeidheid als iets vanzelfsprekends zag. Rond mijn veertiende heb ik een bloedonderzoek laten doen, maar daar was niks uitgekomen.
Een half jaar na de geboorte van mijn tweede kindje ben ik toch maar naar de huisarts gegaan, omdat de vermoeidheid en andere klachten een stuk erger waren geworden. De huisarts (een andere dan toen ik veertien was) heeft toen een bloedtest gedaan op alles wat vermoeidheid kan veroorzaken. Toen bleek dat ik een vitamine B12 tekort had. Dit was in de zomer van 2011. Er zat maar liefst 15 jaar tussen de klachten en constatering.
Mijn klachten uitten zich als volgt: ik heb last van vermoeidheid, spraakverwarring en vergeetachtigheid. Ik kom soms moeilijk uit mijn woorden, ben soms duizelig en heb wel eens zenuwpijnen in mijn handen.
Reacties van naasten
Mijn huisarts nam mijn klachten altijd serieus, maar wil zich vooral aan zijn protocol houden, dat wilt zeggen: niet meer dan één keer per twee maanden een injectie. Uiteindelijk ging hij uiteindelijk akkoord met één keer in de twee weken injecties. Mijn klachten zijn verder altijd serieus genomen. Bij de internist heb ik helaas een andere ervaring. Die noemde B12 tekort een modeverschijnsel en bij mij niet voldoende bewezen. Vanwege het foliumzuurtekort heeft hij wel verschillende onderzoeken, zoals een maag- en darmonderzoek laten doen.
Mijn man heeft begrip voor de klachten en neemt mijn klachten serieuzer nu we weten waar het vandaan komt. Verder wordt het vaak gezien als een vitaminetekort dat wel aan te vullen is met wat tabletjes of een goede voeding.
De Behandeling
Nadat het tekort werd vastgesteld, is er begonnen met injecties. Helaas kreeg ik de verkeerde behandeling. Er werd één keer per twee maanden een injectie gegeven. De huisarts wilde eerst nog een keer op de B12 prikken om daar de rest van de behandeling op te baseren. Na discussie was er uiteindelijk een akkoord over de begindosering van één keer per week een injectie voor tien weken. Op foliumzuur en ijzer wordt om de zoveel maanden geprikt. Zodra hier een tekort van is, krijg ik een kuur. De klachten zijn helaas niet minder geworden.
De oorzaak van mijn tekort weet ik niet. Zowel de internist als de neuroloog hebben verschillende bloed-, urine-, maag- en darmonderzoeken gedaan. Er is ook een MRI-scan gedaan, maar uit beide onderzoeken is geen duidelijke oorzaak gebleken.
Gelukkig heb ik geen blijvende schade opgelopen door het te laat ontdekken van mijn tekort. En zover ik weet heeft verder ook niemand in mijn familie een vitamine tekort. Maar naast het B12 tekort heb ik ook last van een foliumzuur-, ferritine en vitamine D tekort.
Stichting B12 tekort
Nadat de huisarts het tekort ontdekte, kreeg ik wel injecties, maar geen goede opstartdosis. Stichting B12 tekort heeft hier goede informatie over gegeven. Ook is het fijn dat je op het forum altijd terecht kan met vragen en vaak binnen een paar uur al antwoord hebt.
Tips voor anderen
Als ik tips zou ik aan andere mee willen geven:
- Eerst bloed laten onderzoeken bij de huisarts voor je tabletten neemt. Laat je testen op B12, foliumzuur, ijzer (Hb en ferritine) en vitamine D. Voortijdig tabletten innemen kan de uitslag beïnvloeden, waardoor de huisarts mogelijk tot een verkeerde diagnose komt.
- Neem iemand mee bij huisarts- en/of internistbezoek.
Laat je leven niet leiden door vermoeidheid. Ook al heb je meer beperkingen en grenzen. Je bent gelukkiger door vol in het leven te blijven staan, dan alleen maar op de bank of in bed te blijven liggen. - Verder vind ik de site en het forum van stichting B12 een goede tip.
Cijfer
Het altijd moe voelen is gewoon niet fijn. Je wekt in je omgeving veel onbegrip. Er wordt al snel gedacht dat het wel met een paar tabletten of gewoon gezonder eten opgelost kan worden. Ook wordt er gedacht dat als je al injecties gehad hebt, je dan geen klachten meer kan hebben. Verder is er wel mee te leven. Ik geef de aandoening zowel voor als na de behandeling een 6. Voor mij is er verder helaas nog geen verschil merkbaar tussen hoe ik mij voelde voor en na de behandeling, vandaar hetzelfde cijfer.