Behandeling

Na een aantal injecties heeft de arts B12 getest en nu is die waarde heel hoog en moet ik stoppen met injecties, klopt dat?
Nee, na injecties is de waarde van vitamine B12 in het bloed weinigzeggend. Het is normaal dat de waarde hoog is. Na injecties wordt het transporteiwit volledig verzadigd met B12 en kan dit niet meer als maatstaf voor de behandeling gelden. Bij de behandeling moet met name naar de klachten gekeken worden. De referentiewaarden zijn gebaseerd op (gezonde) mensen zonder injecties. Met name bij neurologische klachten moet er vaak langdurig vaker geïnjecteerd worden om optimaal herstel te bewerkstelligen. Meer kunt u hier en hier lezen.
Mijn arts zegt dat hij niet teveel wil injecteren, dit zou schadelijk zijn voor het lichaam. Klopt dit?
Er is geen gevaar voor overdosering met vitamine B12. Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine en een eventueel ‘teveel’ wordt door het lichaam uitgescheiden via de urine. Meer kunt u in dit artikel lezen.
Mijn arts constateerde een lage vitamine B12 waarde en heeft me aangeraden tabletjes te halen bij de drogist. Is dit de juiste behandeling?
Bij een opnamestoornis wordt de vitamine B12 uit dierlijke voeding niet goed opgenomen in het lichaam. De supplementen leggen dezelfde weg af als de voeding en worden dus ook niet voldoende opgenomen. De meest effectieve behandeling is die met injecties.
Ik heb een ‘kuurtje’ B12-injecties gehad, waarna ik me beter voelde, maar nu krijg ik geen injecties meer en komen alle klachten terug. Wat nu?
Er bestaat geen ‘kuurtje’ B12. Alleen als het een tijdelijk tekort betreft, waarbij de oorzaak ligt in een gebrek aan B12 in de voeding, of de oorzaak is gevonden én kan worden opgelost, kan er gestopt worden met injecties. In alle andere gevallen mag er niet gestopt worden, omdat het gaat om een opnamestoornis. Doet men dit wel, dan komen de klachten geleidelijk allemaal weer terug. De juiste frequentie van injecties is die, waarbij de klachten wegblijven.
Kun je ook (smelt)tabletten nemen als behandeling?
In sommige gevallen is dat mogelijk ja. Indien er vrijwel geen klachten zijn, als de oorzaak van het tekort aan een gebrek aan B12 in de voeding ligt, of soms als onderhoudsdosering nadat men klachtenvrij is na behandeling met injecties. Voor de meeste mensen raden wij injecties aan. Bij neurologische klachten is dat sowieso noodzakelijk. Dat is ook in overeenstemming met wat de experts in de wetenschappelijke literatuur aangeven. Meer informatie staat hier.

Pin It on Pinterest

Share This