Enquête 2013-2014

Begin 2013 startte Stichting B12 Tekort met een grote enquête om meer informatie te verzamelen over de klachten, diagnose en behandeling van een vitamine B12-tekort. Bijna 2000 patiënten hebben de enquête ingevuld, waarvoor onze grote dank!

De enquête bevatte een grote verscheidenheid aan vragen over zowel de diagnose en behandeling, als de klachten en het verloop na één jaar. De uitslagen hebben veel informatie opgeleverd. Veel uitslagen waren zoals we hadden verwacht en komen overeen met wat we al jaren lezen in de verhalen van patiënten op het forum en in de emails die we krijgen.
Stichting B12 Tekort hoopt dat deze informatie zal bijdragen aan meer bekendheid over een vitamine B12-tekort, een snellere diagnose en een betere behandeling voor patiënten.

U kunt hier een verslag lezen van de uitslagen van deze enquête.

Hieronder kunt u de uitslagen vinden, gerangschikt per gestelde vraag.
Door op elke vraag te klikken opent zich een aparte pagina. Daar vindt u de resulaten en afbeeldingen van grafieken. Door op een afbeelding te klikken, wordt de afbeelding vergroot.

U kunt terug naar deze pagina door in uw browser op vorige te klikken, of u kunt aan de rechterkant van de individuele pagina’s klikken op de vraag die u wilt bekijken.

1. Wie heeft het tekort gevonden en behandeld?

2. Is er getest op gewoon B12 of Actief B12 en wat was de waarde?

3. Is er getest op MMA en/of homocysteïne en wat waren de waarden?

4. Was er bij ontdekking van het tekort sprake van anemie en/of macrocytose?

5. Is er getest op mogelijke oorzaken, welke tests zijn gedaan, wat is er gevonden en komt het in de familie voor?

6. Is er sprake van een ander tekort naast B12?

7. Hoe lang had u al klachten voor het tekort werd ontdekt?

8. Welke klachten had u bij ontdekking van het tekort?

9. In welke mate had u last van de klachten voor behandeling?

10. Hoe lang duurde het voor u behandeld werd?

11. Welke behandeling kreeg u?

12. Welke behandeling met injecties kreeg u?

13. Na hoeveel injecties merkte u verbetering van de klachten?

14. Hoe lang nadat u met tabletten begon, merkte u verbetering van klachten?

15. Wordt u al langer dan één jaar behandeld en zo ja, hoe vaak krijgt u nog een injectie?

16. Hoe is het met de klachten na meer dan een jaar behandeling?

17. Van welke klachten heeft u nog last na meer dan een jaar behandeling?

18. Heeft u een andere aandoening naast het B12-tekort?

19. Wat was uw leeftijd bij ontdekking van het tekort en waar woont u?