Oorzaken

Kan een tekort ook tijdelijk zijn?
Dat is inderdaad mogelijk. Veganisten of strenge vegetariërs die een tekort hebben, kunnen dit eenvoudig weer aanvullen met supplementen. Het gaat hierbij echter niet om een opnamestoornis. Coeliakie, helicobacter pylori-besmetting en darmparasieten zijn oorzaken die behandeld kunnen worden, waardoor de opname van vitamine B12 weer (gedeeltelijk) kan herstellen. Maar in de meeste gevallen is de oorzaak van het tekort niet op te lossen, en is behandeling dus blijvend noodzakelijk. Hier kunt u een lijst van de oorzaken vinden, en hier de tests die gedaan kunnen worden.
Komt een vitamine B12 tekort vaak voor?
In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, komt een vitamine B12 tekort vaak voor, bij 3 à 5% van de bevolking. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 200 kinderen een tekort heeft. In de leeftijdsgroep van 12 tot 19 jaar is dit 1 op de 112. Naarmate de leeftijd vordert komt het steeds vaker voor. Bij ouderen boven de 65 lopen de schattingen uiteen van 1 op de 8 tot 1 op de 4 mensen.
Ik dacht dat het een ziekte was die met name bij ouderen voorkomt. Is dat niet zo?
Bij ouderen komt het wel meer voor dan bij jongeren. Maar ook bij jongere mensen en zelfs bij kinderen komt het voor. Uit onze enquête bleek dat van de ruim 1400 mensen 35% onder de 35 jaar was bij ontdekking van het tekort.
Ik heb geen antistoffen tegen de intrinsieke factor. Kan ik dan nog steeds een opnamestoornis hebben?
Er zijn vele oorzaken voor een vitamine B12 tekort. Het hebben van antistoffen tegen de intrinsieke factor is er slechts één van. Bovendien is de test niet erg sensitief en hebben 30 à 50% van de mensen die negatief testen toch pernicieuze anemie. In de meeste gevallen van een vitamine B12 tekort gaat het om een blijvende opnamestoornis. Vaak wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden, maar dat wil niet zeggen dat er dan geen opnamestoornis is. Hier kunt u een lijst vinden met mogelijke oorzaken.

Pin It on Pinterest

Share This