Diagnose

Mijn vitamine B12-waarde is niet extreem laag. Kan ik toch een tekort hebben?
Ja, dat is zeker goed mogelijk. Een laagnormale waarde (onder de 200 à 300 pmol/L) in combinatie met klachten die passen bij een vitamine B12 tekort, waarvoor geen andere duidelijke oorzaak is, zou zeker verder onderzocht moeten worden. Een waarde boven de onderste referentiewaarde kan toch een tekort betekenen, en bij duidelijke klachten dient dan verder getest te worden op MMA (methylmalonzuur) en eventueel homocysteïne. De serum B12 waarde alleen kan een tekort niet altijd uitsluiten, zoals u ook onder andere hier, hier en hier kunt lezen.
Ik heb geen bloedarmoede of verhoogd MCV (te grote rode bloedcellen). Kan ik dan toch een vitamine B12 tekort hebben?
Dat kan zeker. In veel gevallen gaat een vitamine B12-tekort NIET samen met bloedarmoede en/of een verhoogde MCV-waarde. Hierdoor worden veel mensen met een tekort over het hoofd gezien. Vaak ontstaan neurologische klachten al (ver) voor het ontstaan van bloedarmoede. Juist bij deze klachten is een tijdige behandeling essentieel om blijvende schade te voorkomen. Meer hierover kunt u hier en hier lezen.
Wanneer zou er getest moeten worden op B12?
Onder andere als er sprake is van neurologische en/of psychische klachten, bloedarmoede, onverklaarbare ‘malaise’-klachten, gebruik van bepaalde medicijnen, maag-en darmziekten. Zie ook deze pagina: Wanneer testen op vitamine B12?
Mijn waarde is niet extreem laag, maar ik heb wel ernstige klachten; hoe kan dit?
De waarde van B12 in het bloed geeft vaak niet de ernst van het tekort weer. De één heeft al ernstige klachten bij een laagnormale waarde, en de ander pas als deze ver onder de 100 pmol/L komt. De B12 waarde is geen nauwkeurige test. Een (laag)normale waarde kan een tekort niet uitsluiten. Meer over de serum B12 test kunt u onder andere hier lezen.
Wat is Actief B12?
De gewone B12-test meet het totaal aan B12 in het bloed. De nieuwere test Actief B12 (holo-transcobalamine) test alleen dat deel dat ‘actief’ is in het lichaam. Alleen B12 gebonden aan het transporteiwit Transcobalamine II kan in de cellen worden opgenomen en is dus bruikbaar voor het lichaam. Met de Actief-B12-test kan er, bij personen met een B12-waarde tussen de 150 en 300 pmol/l, bij meer mensen een tekort worden aangetoond dan met de gewone serum B12-test. Meer over Actief B12 kunt u hier lezen.
Wat is MMA (methylmalonzuur)?
Methylmalonzuur is een organisch zuur dat meestal verhoogd is bij een B12-tekort. Indien de gewone B12-test geen duidelijkheid geeft, kan deze test gedaan worden om duidelijkheid te krijgen of er sprake is van een B12-tekort. Meer over MMA kunt u hier lezen.
Wat is homocysteïne?
Vitamine B12 is nodig voor de omzetting van homocysteïne in methionine. Een B12-tekort kan dan ook leiden tot een verhoogde concentratie homocysteïne in het bloed. Deze test wordt ook wel gedaan als de gewone B12-test geen duidelijkheid geeft. Homocysteïne echter, is niet specifiek voor een B12-tekort. Er zijn meer factoren van invloed op de waarde van homocysteïne dan B12 alleen, en bovendien zien we regelmatig dat er bij een (hoog)normale waarde van homocysteïne toch een B12-tekort bestaat. Dat blijkt onder andere ook uit dit artikel.

Pin It on Pinterest

Share This