Auto-immuun schildklieraandoeningen en een vitamine B12 deficiëntie

Auto-immuun schildklieraandoeningen en een vitamine B12-deficiëntie

Bij patiënten met auto-immuun schildklieraandoeningen komt pernicieuze anemie vaker voor dan in de algemene populatie. De symptomen van een vitamine B12-tekort kunnen gemakkelijk gemist worden bij patiënten met auto-immuun schildklieraandoeningen. In dit onderzoek werden 115 patiënten met auto-immuun schildklieraandoeningen getest.

Bij patiënten met lage serum-B12-waarden (<133 pmol/L), werden serum-gastrine (nuchter) en antistoffen pariëtale cellen gemeten. 32 patiënten (28%) hadden lage serum-B12-waarden. Bij 8 patiënten was de serum-gastrine verhoogd. De antistoffen waren positief bij 8 patiënten. Bij 5 patiënten met een verhoogde gastrinewaarde werd een gastroscopie uitgevoerd, en allen hadden atrofische gastritis.

Bij patiënten met auto-immuun schildklieraandoeningen komt een vitamine B12-tekort vaak voor, en met name pernicieuze anemie. Ook andersom wordt dit verband gevonden. Tot 24% van de patiënten met pernicieuze anemie heeft een schildklieraandoening.

De evaluatie van een vitamine B12-tekort kan vergemakkelijkt worden door het meten van serum-gastrine, en indien verhoogd, met het verwijzen van de patiënt voor een gastroscopie.

In dit artikel wordt aangeraden om patiënten met een auto-immuun schildklieraandoening elke 3 tot 5 jaar te testen op serum-B12, en indien deze te laag is, gastrine te bepalen.

 

Bron:

Prevalence and Evaluation of B12 Deficiency in Patients with Autoimmune Thyroid Disease.
American Journal of the Medical Sciences. 332(3):119-122, September 2006.
Ness-Abramof, Rosane MD; Nabriski, Dan A. MD; Braverman, Lewis E. MD; Shilo, Lotan MD; Weiss, Eliahu MSc; Reshef, Tamar MSc; Shapiro, Menachem S. MD; Shenkman, Louis MD

Januari 2007

Pin It on Pinterest

Share This